خشکه کاری برنج راهکاری برای کاهش مصرف آب در کشاورزی خوزستان
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بر تدوین برنامههای کشاورزی متناسب با ظرفیتهای منطقه و استفاده از روشهای نوین آبیاری تاکید کرد.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، نشست تخصصی خشکهکاری برنج، اثرات کاهش آبیاری بر عملکرد محصول، بهرهوری، مکانیزاسیون، موانع و راهکارها برگزار شد.
سرپرست سازمان ، با اشاره به نقش مهم این استان در تولیدات کشاورزی و اشتغال کشور، گفت: استان خوزستان تولید کننده ۱۴ درصد محصولات کشاورزی کشور است و ۱۰ درصد اقتصاد و تولید ناخالص استان را به خود اختصاص داده است
جواد سلطانی کاظمی افزود: ۱۸ درصد اشتغال استان مربوط به بخش کشاورزی است و اگر صنایع تبدیلی و تکمیلی را نیز در نظر بگیریم بخش کشاورزی بیش از ۲۵ درصد اشتغال استان را به خود اختصاص داده است .
خوزستان رتبه اول محصولات اساسی کشور را دارد و با توجه به نقشی که در امنیت غذایی دارد برنامه ریزی ها و تداوم افزایش محصولات و کارهایی که باید در این بخش در استان صورت بگیرد بدلیل نقشی که در مسائل ملی دارد حساسیت خاصی را بدنبال دارد.
وی ادامه داد: ما در برنامه ریزی باید متوجه این موضوع باشیم که بخش کشاورزی خصوصی ترین بخش است و برنامه ریزی ها توسط کشاورزان به اجرا در می آیند
سلطانی کاظمی تصریح کرد: در افزایش بهره وری نگاه ها در حال حاضر یک جانبه است و لازم است نگاهی همه جانبه داشته باشیم به عنوان مثال در افزایش بهره وری آب یکی از برنامه ها، توسعه سیستم های نوین آبیاری است
وی ادامه داد: اعتباری که برای افرایش راندمان و ارتقا بهره وری آب به دستگاه داده میشود با در نظر گرفتن این موضوع که سالانه دو هزار هکتار از این سامانه ها استفاده شود حتی با اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری ۲۰۰ سال طول میکشد تا اراضی خوزستان به سیستم های نوین آبیاری مجهز شوند که ممکن است بنابراین نیاز است با در نظر گرفتن مشوق مانند معافیت یا کاهش آب بها از کشاورز در اجرای این سامانه ها و روش های به زراعی و به نژادی یاری بگیریم.
سرپرست سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، خشکهکاری برنج و تغییر الگوهای کشت به سمت محصولات با ارزش افزوده بیشتر را راهکاری برای کاهش مصرف آب و افزایش درآمد کشاورزان دانست.
وی همچنین به چالشهای موجود در بخش کشاورزی استان اشاره کرد و گفت: با وجود محدودیتهای منابع آب و خاک، با برنامهریزی دقیق و استفاده از تکنولوژیهای نوین، میتوان به توسعه پایدار کشاورزی دست یافت.
سلطانی کاظمی با اشاره به اینکه بیشتر کشاورزان خوزستان خردهمالک هستند، خواستار استفاده از روشهایی شد که هزینه کمتری برای کشاورزان داشته و اثربخشی بالاتری داشته باشند.
وی در پایان، بر استمرار این نوع نشستها به منظور انتقال تجربیات و گسترش روشهای نوین کشاورزی تاکید کرد و آمادگی سازمان را برای همکاری در این زمینه اعلام کرد.