تنوع گونهای ماهیان گرمابی راهکاری برای افزایش تولید
کارگاه آموزش مهارتی پرورش تکگونهای ماهیان شیربت و بنی برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان، در این کارگاه آموزشی که جمعی از کارشناسان شیلات استان حضور داشتند موضوعات مختلف تکثیر و پرورش ماهیان بومی و لزوم تنوع گونهای در آبزیپروری ماهیان گرمابی مورد بررسی قرار گرفت.
رییس پژوهشكده آبزی پروری آبهای جنوب كشور گفت: تنوع گونهای در آبزیپروری با اهداف مختلف در چرخه تولید بر مبنای معرفی گونههای بومی و غیربومی از جایگاه بالایی برخوردار است، همچنین بر اساس آمار فائو تولید ماهیان گرمابی در دنیا در رتبههای اول قرارگرفته است.
حسین هوشمند افزود: یکی از راهکارهای آبزیپروری پایدار بالابردن تنوع گونهای در سیستم آبزیپروری است باتوجه به چالشهای پیشرو در صنعت ماهیان گرمابی، تنوع گونهای میتواند راهکاری برای افزایش تولید، اشتغالزایی، ارزآوری و مهمتر از همه تابآوری سیستم در برابر چالشهایی مثل بیماریهای نوظهور باشد.
وی اظهار داشت: در گروه ماهیان گرمابی، تولید صرفاً در گونههای کپور ماهیان چینی و کپور معمولی متمرکز است، درحالیکه ماهیان بومی مثل بنی، گطان، شیربت و... سهمی در تولید تجاری ندارند.
هوشمند با بیان اینکه در استان خوزستان، ماهیان بومی مثل بنی و شیربت از محبوبیت بالایی برخوردار هستند تصریح کرد: در این کارگاه به اقدامات انجام شده در بخشهای تحقیقاتی و بخشهای اجرا در مورد تکثیر و پرورش اینگونهها اشاره شد همچنین پرورش ماهیان بنی و شیربت با تراکمهای مختلف در سیستم چندگونهای و پایلوتهایی از موفقیت بنی بهصورت غالب با تراکم بالا در استخرهای ماهیان گرمابی مورد بررسی قرار گرفت.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین چالشهای پیش رو معرفی این گونه بهعنوان یکگونه تأثیرگذار در شرایط پرورش است ، عدم آگاهی از رفتار تغذیهای و نبود جیره مناسب متناسب با شرایط پرورش در مزرعه باعث شده که پس از سالها از تولید این گونه نتوان جایگاهی برای آن در سبد تولیدات آبزیپروری مشخص کرد. با این وجود تنوع گونهای باعث فعالشدن زنجیره غذایی، افزایش تولید، کاهش ریسک سرمایهگذاری، اشتغالزایی، تنوع محصولات و در انتها پایداری در سیستم را خواهد شد.