انتقالیافتههای علمی در اصلاح نژاد کپور معمولی
برنامه ترویجی انتقالیافتههای علمی در اصلاح نژاد کپور معمولی توسط محققان پژوهشکده آبزیپروری آبهای جنوب کشور، بهصورت وبیناری برگزار شد.
به گزارش روابطعمومی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان،در این نشست با حضور محققان، کارشناسان، مروجان و بهرهبرداران، سه نفر از اعضاء هیئتعلمی و محقق پژوهشکده سه دوره آموزشی ترویجی را با موضوع «معرفی جمعیتهای مختلف کپور معمولی درایران،تولید بچهماهی کپور معمولی خارج از فصل در راستای افزایش بهرهوری تولید در مزارع ماهیان گرمابی و تنوعبخشی به منابع پروتئین گیاهی در خوراک کپور معمولی با استفاده از کنجاله دانههای روغنی ارائه کردند. سمیرا ناظم رعایا عضو هیئتعلمی پژوهشکده ابتدا به تعریف، وظایف، مزایای بانک ژن در حفاظت از اکوسیستمها و سپس به اهمیت بانک ژن در مراکز تکثیر پرداخت و بانک ژن زنده کپور معمولی در پژوهشکده آبزیپروری آبهای جنوب کشور را معرفی کرد. وی به لزوم داشتن بانک ژن بزرگ و متنوع برای موفقیت در هر طرح اصلاح نژادی اشاره کرد و در پایان به تفاوتهای ژنتیکی، ساختار جمعیت، تفاوتهای ریختی، رفتاری، تولیدمثلی و رشدی جمعیتهای موجود در بانک ژن زنده کپور معمولی اشاره کرد و نتایج سه نسل بهگزینی برای هر یک از این جمعیتها را نشان داد و افزود : این طرح همچنان ادامه دارد و ماهیان شناسنامهدار و به گزین شده از دستاوردهای این پژوهشکده است. دیگر عضو هیئتعلمی پژوهشکده به سخنرانی خود با عنوان تولید بچهماهی کپور معمولی خارج از فصل در راستای افزایش بهرهوری تولید در مزارع ماهیان گرمابی پرداخت. محمد یونس زاده گفت: در راستای افزایش بهرهوری تولید، شروع دوره پرورش در ماههای بهمن و اسفند در استان خوزستان بهمنظور بهرهمندی از غذای طبیعی استخر، رفع مشکل تخمریزی بچه ماهیان دوساله کپور معمولی، بهبود ضریب تبدیل غذایی و بهرهوری تولید، پروژه تولید بچه ماهیان کپور خارج از فصل در سال ۱۴۰۱ در پژوهشکده آبزیپروری آبهای جنوب کشور انجام شد. وی اضافه کرد: طی این سالها موفقیتهایی در تولید بچهماهی کپور خارج از فصل به دست آمد و ذخیرهسازی این بچه ماهیان حاکی از کوتاهشدن دوره پرورش، ضریب تبدیل غذایی پایین و فرصت برای کشت دوباره برای پرورش را ایجاد کرد. یونس زاده ادامه داد: باتوجهبه چالشهای موجود در صنعت ماهیان گرمابی، با شروع فصل سرد که زمینه را برای شیوع بیماری kHV آماده میسازد و مزارعی که هنوز ماهیان به وزن صید نرسیدند و درخطر تلفات هستند با بهرهمندی از این بچه ماهیان میتواند فرصتی برای مهار خسارت در سیستم ماهیان گرمابی باشد. وی تصریح کرد: در حال حاضر، توانایی تولید این بچه ماهیان در بخش خصوصی و مجتمعها قابلیت اجرا دارد. در پایان این نشست تخصصی، فاطمه حکمت پور محقق پژوهشکده در سخنرانی خود با عنوان تنوعبخشی به منابع پروتئین گیاهی در خوراک کپور معمولی با استفاده از کنجاله دانههای روغنی به بیان مقدمهای در خصوص چالش بخشهای خصوصی پرورش ماهیان گرمابی استان خوزستان در زمینه تأمین نهاده جهت ساخت خوراک و قیمت نهایی خوراک تولیدی پرداخت. وی به اثر افزایش قیمت خوراک بر افزایش هزینه تولید و کاهش سود صنعت تولید ماهیان کپور معمولی اشاره و اضافه کرد: از جمله راهکارهای پیشنهادی در این راستا، کاهش وابستگی به کنجاله سویا و تنوعبخشی به منابع پروتئین گیاهی در فرمولاسیون خوراک کپور معمولی بوده و کنجاله سویا در ترکیب با منابع پروتئین کنجاله کنجد و کلزا بر اساس نتایج گزارش پروژههای اجرا شده در پژوهشکده عملکرد رشد و بازده تغذیه بالاتری نسبت به استفاده از تنها منبع کنجاله سویا در خوراک کپور را نشان داد. در ادامه راهکارهایی در راستای افزایش راندمان استفاده از منابع پروتئین گیاهی در سطوح بالا در خوراک اشاره شد. در پایان به پرسشهای حاضران توسط سخنرانان پاسخ داده شد.